Rieslingvinet kan passa till lite olika maträtter beroende på vart druvan odlats. Önskar man äta skaldjur och grönt passar en torrare riesling väldigt bra. Ska man däremot bjuda på lite hetare asiatisk mat till sina gäster passar det sig bättre med en aning sötma i vinet. Det goda rieslingvinet kommer främst från Österrike, Tyskland samt Alsace, däremot visar druvan även på god kvalitet på andra håll i världen som Australien och Nya Zeeland. Anledningen till att det är så enkelt att föreslå riesling till många olika sorters mat är främst på grund av dess otroliga bredd av smaker samt stilar som kan framställas av denna fantastiska druva. Det är få viner som görs på endast en druva som kan generera i en sådan mångfald när det kommer till smaker.
Förslag på mat som kan serveras till Riesling
Ska det bjudas på skaldjur bör man servera ett Kabinett Rieslings eller Spätlese till det. Är det istället asiatiskt, mexikanskt eller thaimat som gäller bör dessa kryddstarka maträtter njutas av tillsammans med Spätlese Riesling och Kabinett. Till de sötare desserterna, ost eller frukterna är det perfekta vinet ett Eiswein, Beerenauslese eller Trockenbeerenauslese. Att rieslingvinerna ofta har en krispig eftersmak med en hint av citrus gör att vinerna har den fördelen att de kan rensa paletten.